سیستم های تعیین حجم و قطع عملکرد در دستگاه های پرکن
در دستگاه پرکن پودری و دستگاه پرکن مایعات باید به گونه ای فرآیند تزریق و پر کردن مواد متوقف شود. سیستم های تعیین حجم و قطع عملکرد در دستگاه های پرکن به سه دسته لودسل ، تایمر و کانتر تقسیم می شود. هرکدام یک از این روش ها برای مواردی کاربرد دارد و طراحی درست آن سبب می شود دقت کار افزایش به سزایی داشته باشد وهزینه تمام شده دستگاه با تناسب کار باشد.
» اطلاعات بیشتر درباره فواید استفاده از دستگاه های پرکن
لودسل
لودسل نوعی حسگر وزن است که بر روی دستگاه نصب شده و وزن روی سینی را اندازه گیری می کند که این مقدار به کمک نمایشگری نشان داده می شود. این سیستم نسبت به موارد دیگر در اندازه گیری حجم از دقت بالایی برخوردار است، به طوری که دقت وزن را تا ۱ گرم خطا در ۱۰۰۰ گرم می تواند محاسبه و اعلام نماید. در سیستم های پرکن پمپی یا پرکن ثقلی و یا ماردونی اغلب از این سیستم برای اندازه گیری وزن جهت جلوگیری از خطای زیاد استفاده می شود .
نکته مهم در مورد مکانیسم لودسل این است که به دلیل قابلیتی که در نمایشگرهای لودسل وجود دارد می توان به کمک مدار فرمان های تعیین شده تزریق ماده را کنترل و دو مرحله ای و یا سه مرحله ای نمود تا به این ترتیب دقت وزن در این نوع مکانیسم تا حدود زیادی بالا برود. به این صورت که اگر کل وزن در یک ظرف پرشده از ماده ۱۰ کیلو گرم باشد، در مرحله اول موتور با سرعت بالا ماده را تا ۸ کیلو گرم تزریق نموده و ۲ کیلو گرم آخر با سرعت پایین تزریق می شود تا دقت کار بالاتر برود.
مکانیزم لودسل از نظر هزینه نسبت به موارد دیگر گران تر است.
تایمر
سیستم تایمر همانطور که از نام آن پیداست مکانیسم های تزریق را در زمان تنظیم شده قطع می نماید. دقت آن نسبت به موارد دیگر پایین تر است و هزینه آن نیز به مراتب کمتر خواهد بود. نحوه کار به این شکل است که طبق زمان بندی داده شده، مقدار ریزش یا تزریق مواد در بازه زمانی مشخصی قطع می شود که این قطع شدن نمایانگر اتمام و پر شدن بطری یا ظرف خواهد بود.
کانتر
سیستم کانتر سنسوری جهت تعیین تعداد دور در تزریق می باشد و با تشخیص تعداد دور مکانیسم تزریق که اغلب ماردون است را قطع می کند.
به طور کلی مکانیسم کانتر از یک شمارنده و یک سنسور تشکیل می شود . هر چیزی که در مقابل سنسور قرار گرفته و رد شود شمارنده یک عدد به عددهای شمرده شده اضافه می کند . سپس با توجه به تعداد تنظیم شده در شمارنده و ارسال فرمان پس از شمردن آن تعداد عمل خاموش شدن صورت می پذیرد. حال این مکانیسم اغلب در پرکن هایی که وزن بسته بندیشان بسیار کم و البته سیستم تزریقشان به صورت ماردون است کاربرد دارد.
برای مثال در یک نوع ادویه قرار است ۱۰ گرم در یک ظرف تزریق شود، مکانیسم لودسل یا تایمر کاملا ناکارآمد می باشد و در اینجا سنسور کانتر با شمردن مثلا ۵ دور ماردون دستگاه ۱۰ گرم را تزریق کرده و بلافاصله خاموش می گردد. به طور کلی در دستگاه پرکن قهوه و کاکائو، دستگاه پرکن ادویه جات، هات چاکلت و موارد این چنینی که وزن بسته بندی آنها کم و سیستم تزریق ماردونی است، کانتر بهترین کارایی را دارد.